Кина подржава иницијативу Русије за стварање Великог евроазијског партнерства и ради на њеној реализацији, рекао је директор одељења за Европу и Централну Азију и представник кинеског Министарства спољних послова Гуј Цунјуј.

 

 

Русија Кина договор

 

Руски председник Владимир Путин је раније рекао да он сматра да је неопходно да се успостави Велико евроазијско партнерство. Према речима председника, чланови партнерства могу бити земље Евроазијског економског савеза (ЕЕС) и земље са којима Русија има блиске односе: Кина, Индија, Пакистан, Иран и земље ЗНД, као и друге државе и удружења.

 

«Русија је изразила иницијативу за успостављање Великог евроазијског партнерства које би могло ујединити земље ЕЕС, ШОС и АСЕАН. Кина верује да је ова иницијатива позитивна и конструктивна идеја и поздравља је», рекао је представник министарства иностраних послова Кине.

 

 

Он је додао да ће Кина и Русија радити заједно на проучавању питања промоције ове иницијативе. О овоме се нарочито говорило у заједничком саопштењу након разговора лидера две земље 25. јуна додао је Гуј Цунјуј.

 

«У овом тренутку, Министарство спољних и економских послова Кине разрађује план за спровођење споразума постигнутих између шефова наших двеју земаља о успостављању Великог евроазијског партнерства», додао је он.

 

 

Према кинеском министарству иностраних послова, успостављање свеобухватног евроазијског партнерства испуњава трендове глобализације и заједничке жеље земаља евроазијског континента, јер се ради о отварању и продубљивању сарадње за развој.

 

«Уверен сам да Кина, земље АСЕАН и других евроазијских земаља подржавају иницијативу и да ће допринети њеном напретку», рекао је Цунјуј.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;