Руски авион испоручио више од 15 тона хуманитарне помоћи УН-а у сиријски град Деир ел Зор, према билтену руског Центра за помирење у Сирији.

 

1473354995

 

 

«Авионом руске авиокомпаније «Ер Абакан» у опкољеном граду Деир ел Зор падобраном је доставњена хуманитарна помоћ УН-а тежине укупно више од 15 тона», наводи се у документу објављеном од стране Министарства одбране на фејсбуку.

 

 

У документу се наводи да је руска војска доставила угроженим породицама у селу Кесап у провинцији Латакија две тоне хуманитарне помоћи, у чијој основи је брашно, чај, месо и рибље конзерве.

 

У документу се наводи да је број локалитета који су у процесу помирења у Сирији порастао на 341.

 

Подсећамо да је 28. јула руски министар одбране генерал Сергеј Шојгу изјавио да Русија, заједно са Владом Сирије почиње хуманитарну операцију великих размера у Алепу. Изграђена су три коридор за цивиле и један за милитанте који желе да положе оружје.

 

Истовремено, Сиријски председник Башар ел Асад је потписао декрет према којем сви грађани у земљи кои су се раније били на страни оружаних група у Алепу, добију амнестију ако положе оружје и предају се властима.

 

Портпарол руског председника, Дмитриј Песков нагласио је да руска хуманитарна операција само хуманитарног карактера и да нема разлога да се верује да је била шта друго.

 

Истовремено, амерички државни секретар Џон Кери је рекао да су акције владе сиријског председника Башара ел Асада и Русије разлог за забринутост, и да је «важно да се Русија сама уздржи али и одврати Асада од спровођења офанзивне операције режима». Кери је такође навео забринутост због руске хуманитарне операције у Алепу.

 

 

 

 

Тагови: ; ;