Председник Црне Горе Филип Вујановић рекао је да се придружује протесту СУБНОР-а и црногорског Министарства спољних послова и европских интеграција против подизања споменика Миру Барешићу у Хрватској.

 

Vujanovic

 

Филип Вујановић је, истовремено, оценио да тај догађај не може пореметити односе Црне Горе са Хрватском и стабилност у региону, пренела је РТЦГ.

 

«Мислим да се са основом приговорило и то на један врло озбиљан и одговоран начин, са намером да се покаже да желимо да сачувамо вредности антифашизма и једног великог народног хероја из Црне Горе који је, уз то што је био амбасадор, био и једна од легенди нашег антифашистичког покрета, и који је заиста на бруталан начин убијен», казао је Вујановић.

 

Црна Гора је, навео је он, исказала протест према подизању споменика његовом убици.

 

Вујановић је изразио уверење, на основу реакције Министарства спољних послова Хрватске, да ће се на пажљив начин размотрити приговор и протестна нота Црне Горе.

 

«Наше антифашистичке вредности су наша посебна вредност и сви смо дужни да их заштитимо», нагласио је Вујановић.

 

Он, међутим, сматра да тај догађај не може пореметити односе Црне Горе са Хрватском и стабилност у региону.

 

«Наш простор је такав да се стабилност мора третирати као приоритет и обавеза свих и у том смислу верујем да ће се наћи начин да то не утиче на стабилност унутар региона», закључио је Вујановић.

 

РТС

Тагови: ;