Операција «Олуја» «била је чиста и имала је за циљ одбрану хрватске територије», истакли су министри одбране, унутрашњих послова и бранитеља Хрватске, Јосип Бољевић, Влахо Орепић и Тома Медвед.

 

0123oluja_a

 

 

Они су у Книну, на пријему за официре који су командовали овом војном операцијом, истакли да је она «показала шта хрватски народ може да постигне када је јединствен».

 

На пријему у книнској тврђави, чиме је отпоцела централна прослава 21. годишњице «Олује», министар Бољевић је нагласио да Хрватска треба да се поноси том војно-полицијском операцијом.

 

«Имамо право свакоме погледати у очи, јер знамо како смо се бранили. Недопустиво је данас да нас ико дели. И данас смо поносни хрватски бранитељи и победници. Постоје, међутим, они којима је криво што су наши генерали ослобођени чистоће у ‘Олуји’. Они би заборавили чистоћу ‘Олује'», истакао је Бољевић.

 

Бољевић је поручио да прославе «Олује» нису уперене ни против кога, и да се ради о обележавану сећања на пут којим је пролазила млада хрватска држава, који није био лаган.

 

Према његовим речима, «Олуја, која је била победничка, успешна и чиста, остварена је визија првог хрвастког председника Фрање Туђмана и министра одбране Гојка Шушка».

 

Министар бранитеља рекао је да је 5.августа дан који је златним словима уписан у хрватску историју, јер је тада прекинута четворогодишња окупација хрватске територије.

 

«То су били дани одлучности, заједништва, највеће победе хрватског народа. Треба увек тога да се сећамо и будемо поносни», поручио је Медвед.

 

Медвед је нагласио да су хрватски бранитељи остварили највеће вишевековне снове хрватског народа о самосталности.

 

«Ми хрватски бранитељи и домољуби победили смо у нама наметнутом рату, надјачали многобројног непријатеља који је хтео затрти сваки траг хрватског народа и историје», нагласио је Медвед.

 

 

Министар Орепић је истакао да је пре 21. године за само 84 сата «ослобођено скоро 20 одсто територије Хрватске», и да је то направила тадашња авангарда друштва.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;