Поводом сећања на жртве «Олује», градски одбор Српске напредне странке организовао је протестни скуп «Стоп повампиреном фашизму» који је одржан на централном градском тргу у Новом Саду, испред споменика Светозару Милетићу.

 

Fasizam dva

 

Учесници скупа у колони су дошли на Трг слободе, а на челу колоне су носили транспарент са називом акције — Стоп повампиреном фашизму.

 

Испред споменика Светозару Милетићу окупљенима се обратио члан градског одбора СНС-а Драган Брачика.

 

Он је рекао да је «од злогласне Олује прошла 21 година, а да ране још нису зарасле и да су још дубље».

 

«Поред пијетета жртвама овде смо да кажемо да нико не може да слави злочинце, нити да рехабилитује бискупе Независне државе Хрватске нити послератне убице и терористе», рекао је Брачика обраћајући се присутнима.

 

Он је казао новинарима да данашњи скуп представља позив на мир, на саосећање са патњама наших сународника који су пре 21 годину протерани са својих огњишта.

 

На крају скупа окупљени су запалили свеће испред споменика Светозару Милетићу у знак сећања на жртве акције «Олуја», током које је из Хрватске протерано више од 200.000 Срба.

 

На истом месту, на Тргу слободе, два сата раније отворена је изложба фотографија под називом «Олуја — злочин који траје» коју је приредила Фото асоцијација Војводине, а коју је свечано отворио члан Градског већа Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић.

 

На изложби су постављене фотографије познатих фоторепортера из Србије, међу којима су и фотографије Томислава Петернека из НИН-а, Дарка Дозета из «Вечерњих новости» и Јарослава Папа, фоторепортера Танјуга.

 

 

РТС

Тагови: ; ;