Режим Башара Асада само што није однео победу у бици за Алеп, саопштава са нескриваним жаљењем утицајни британски дневни лист Financial Times, додајући да Вашингтон на то не реагује и да се искључио из кључних догађаја на Блиском Истоку.

 

large_bf61a43533

 

„САД су се у Сирији показале толико неефикасним да је то просто шокантно. Устаници, који су сматрани умереним и са којима је планирана изградња нове Сирије без Асада, још држе Алеп. Али, САД у последње време те групе подржава све мање и мање. Зато опозицију све више заноси према терористима и фактички постаје савезник «исламске државе». Таква промена заставе иде на руку садашњој сиријској Влади која добија прилику да на потпуно законитој основи разбија све који су против ње протестовали. Сада Асад свима показује да у земљи постоје само две силе: режим и екстремни исламисти”, пише лист.

 

„Асад не би постигао велике успехе без подршке Москве. Јер, управо је руска авијација из корена променила ток рата и гура победу у Асадове руке. Чудно је да Вашингтон на то не реагује. Поготово што нема сумње да ће господар и остале територије Сирије постати онај у чијим рукама буде Алеп. Ако остану без тог града, устаници ће неминовно изгубити битку за Сирију”, предвиђа лист.

 

Ката

Тагови: ; ; ;