Руски и турски председници Владимир Путин и Тајип Ердоган ће на састанку који ће се одржати 9. августа одредити мапу пута развоја односа између две земље, рекао је у интервјуу за РИА Новости, турски амбасадор у Русији Умит Јардим.

 

Путин Ердоган

 

«Лидери ће размотрити читав спектар питања. Први разговори ће се одржати приватно, само између два лидера, а затим између делегација. И, наравно, председници ће у току преговора 9. августа одредити смернице како би се наши односи довели на квалитативни виши ниво», рекао је дипломата.

 

 

Он је истакао да су «представници бирократије, бизниса, економске, социјалне, културне заједнице ће онда све то применити у пракси».

 

«Ја могу сасвим поуздано рећи да је ово историјски састанак. Имамо скоро месец дана да се припремимо за то», нагласио је он.

 

 

Јардим је такође рекао да ће председници разговарати о пројекту гасовода «Турски ток», и изразио уверење да ће састанак дати подстицај не само овом пројекту, већ и пројектима из других области сарадње између Москве и Анкаре.

 

«Сфера енергетике је једна од најзначајнијих сфера за наше две земље, а ово се односи и на испоруку руског природног гаса, и — у мањој мери — нафте», рекао је дипломата.

 

 

Други пројекат, који је од великог значаја за Турску, је изградња нуклеарне електране «Акују» и Анкара је решена да «и даље одлучно иде у правцу реализације овог пројекта», додао је амбасадор.

 

Он такође није искључио да на преговорима председници могу решити питање поједностављења визног режима.

 

Састанак два председника ће се одржати 9. августа у Санкт Петербургу. То ће бити први сусрет Путина и Ердогана после кризе у односима између две земље, која је настала због обарања руског Су-24 у Сирији. До преокрета је дошло када је Ердоган је послао писмо извињења Путину и Русији.

 

 

 

Тагови: ; ;