Пише Јуриј ткачов, украјински новинар из Одесе
fakti.rs

 

Ево десет невероватних ствари које сам видео и доживео у Москви.

 

1. Бициклистичке стазе. Још увек их нема свуда, али их је много. Направили су их у проширене тротоаре. Једини минус је што нису логички одвојени од пешачког дела, па се пешаци и бициклисти мешају и псују једни друге. Међутим, од коловоза су јасно одвојене, тако да псовки има, али их ауто неће оборити.

 

И да. везано за појаву бициклистичких стаза, одмах је порасла потражња за изнајмљивањем бицикала. Тамо је то градски програм. Стајалишта за изнајмљене бицикле има по целом центру. А још има и гомила људи на тротинетима и осталим сличним направама. Мислим да ће се, када протерају пешаке с бициклистичких стаза, псовати ови на бициклима и тротинетима. Има и оних ховерборда, и свега осталог.

 

Moskva

 

2. Клима-уређаји. Има их свуда. И у трамвајима. Трамвај са климом!

 

3. Мене су посебно фасцинирале специјалне траке од тканине којима покривају травњаке на којима је тек посејана трава. Да нормално порасте, да се не осуши. Чињеница да траву сеју, а не чекају да расте сама је фасцинантна сама по себи. А тканина — тек.

 

4. Тоалет папир и топла вода у бесплатним јавним тоалетима. Да, папир нико не краде. Мада не видим ко би могао да то спречи.

 

5. Дечија и спортска игралишта. Има их свуда, буквално у сваком дворишту. Не знам шта тамо раде посланици кад дођу избори. Па цвећњаци, и то не било какви цвећњаци, већ са по 5-6 врста цвећа посађеног са одређеном идејом. И опет у сваком дворишту. Оно што су код нас радили с таквом помпом на Десантном булевару, тамо може бити у неком најобичнијем дворишту и нико не сматра да је то нешто нарочито.

 

6. Пијанице. Нема их. У ноћи са суботе на недељу једина баш нетрезна дружина коју сам видео је била наша.

 

7. Киосци. Нема их. Купити цигарете је проблем.

 

8. Псећи измет. Нема га. Изгледа да московске куце каке дугу, ону после кише.

 

9. Збивања. Тамо се стално нешто догађа. Нешто је велико. Нешто мало. Негде се игра шах. Негде плешу на улици. Негде се рецитују стихови. Некакав скуп љубитеља тетоважа. Некакве бициклистичке дружине од по 20-30 људи. О званичним догађајима и да не говорим. Уз то, неке уметничке инсталације, неке мини-изложбе. У сваком делу центра Москве стално се нешто догађа. То је можда и објашњење зашто нема пијаница.

 

10. Московљани. Пре десет година сам својим очима видео те мрачне снобове који демонстративно окрећу главу кад их неко пита како да негде стигне. Да, тако је било. Заборавите. Данас је Москва град љубазних, добронамерних, дружељубивих људи.

 

Не знам да ли су дошљаци дефинитивно истисли староседеоце или се нешто друго променило. А можда се није променило тамо, већ код нас, па се због контраста доживљава другачије. Али је чињеница.

 

Има и глобалнијих ствари, али о њима нешто касније. А ово су просто неке организационе ситнице које баш фасцинирају.

 

Тамо је Европа. Код нас није.

 

Ката

 

Тагови: ;