У насељима Тињице и Сводна код Новог Града, где је бомбардована избегличка колона током хрватске војне акције «Олуја», обележена је 21. годишњица страдања Срба из некадашње Републике Српске Крајине.

 

Crkva-Novi-Grad

 

У знак сећања на 220 хијада прогнаних и скоро две хиљаде Срба убијених и несталих у акцији «Олуја», у цркви Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служен је парастос.

 

Директор Документационо-информационог центра «Веритас» Саво Штрбац и начелница Општине Нови Град Сњежана Рајилић спустили су у реку Уну венац с «моста спаса», преко којег је у БиХ у августу 1995. године прешло 100 хиљада избјеглица из Републике Српске Крајине, углавном с подручја Баније, Кордуна и Лике.

 

Протерани Срби запалили су свеће на граничном прелазу Двор-Нови Град.

 

Пре 21 годину избегличку колону Срба код Жировца је напала хрватска војска и Пети корпус Армије БиХ. Тада је страдало 700 српских цивила.

 

Преко «моста спаса» од 4. до 7. августа 1995. године иземђу Двора и Новог Града прешло је више од стотину Срба, протераних из Хрватске.

 

Они су потом кренули ка Приједору, али их је код села Сводна бомбардовала хрватска авијација.

 

Тада је погинуло шест особа, а на десетине је рањено. Према подацима Документационо-информативног центра «Веритас», током «Олује» је погинуло и нестало 1.856 људи, од чега 546 жена.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;