Пријатељи рањене Украјинке у Сирији траже помоћ од руских власти

Блиски пријатељи Ирине Баракјат која је тешко рањена у Сирији покривајући дете приликом бомбардовања Алепа надају се да ће она моћи бити пребачена на лечење у Русију. Него постоје тешкоће због држављанства рањене.

 

irina baradjak

 

Ирина се налази у болници у стабилном али тешком стању. Од последица рањавања она је изгубила руку и ногу. Пријатељи моле Москву да помогне.

 

„Наравно први орган коме се обраћамо је конзулат Руске Федерације. И увек нам излазе у сусрет помажу нам и подржавају нас. Велико хвала свим запосленим у амбасади и конзулату“- рекла је Иринина пријатељица Наталија.

 

Међутим Министарство за ванредне ситуације Русије нема право да се бави случајем Ирине Баракјат због тога што је она држављанин Украјине рођена у Одеси. Њу би требали да евакуишу представници украјинског дипломатског представништва али њих нема у Сирији.

 

Међутим родбина и пријатељи се надају да ће ипак успети да пребаце Ирину на лечење у Москву, Она сама такође жели да иде у Русију.

 

„Ми овде живимо добро као сестре. Ја сам овде већ 17 година и имам двоје деце а Ирину знам 3-4 године. Ми редовно идемо једни другима у госте“- рекла је друга Иринина пријатељица Светлана Пављук.

 

Она је рекла да још не може да верује шта се десило Ирини.

 

„Ми смо мислили да је то све сан и да се ништа није десило. После сам разговарала са њеним сином. Питала сам га шта се десило и мислила сам да се шали самном. После сам стварно сазнала шта се десило“- рекла је она.

 

Светлана је додала да су сви преплашени након овога што се Ирини догодило али да не намерава да напусти Сирију.

 

„Ситуација је тешка. Све ове експлозије и гранатирања су страшни али ми остајемо овде. Ја сам овде 17 година наши мужеви су ту а где су мужеви и деца ту смо и ми. Надамо се да ће сиријска армија уз подршку руске авијације победити“- рекла је Иринина пријатељица Наталија Калајева.

 

 

Ирина Баракјат се налази у болници у Алепу у стабилном али тешком стању. Услова за њено лечење тамо нема посебно због честог нестанка електричне енергије. Лекари чине све што је у њиховој моћи како би се она опоравила. Ирина стрпљиво чека да буде пребачена у Русију.

Коментари: