Братислав Југовић, потпредседник Покрета Социјалиста, партије Александра Вулина и партнера владајуће Српске напредне странке изјавио је да преговори Београда и Приштине треба да буду пренесени из Брисела у Москву.

 

jugovic-640x346

 

Југовић, о коме се спекулише да би могао да се кандидује за председниче изборе у Србији наредне године, каже у интервјуу за Спутник да је Москва незаобилазан геополитички играч и да без ње ниједан проблем у свету не може да се реши, чињеница је да Вашингтон и Брисел само знају да продубљују проблеме, а да Москва зна да решава проблеме.

 

„Очигледно је да се у Бриселу једно договори, а онда албанска страна на територији Косова и Метохије друго спроводи, односно не проводи договорено“, казао је Југовић Спутнику.

 

Он је истакао да ЕУ не може да буде гарант стабилности на Космету, као то то не може ни на сопственој територији.

 

„Еулекс, односно ЕУ, има мандат да гарантује безбедност и стабилност на Космету, а ЕУ више не може да гарантује безбедност и стабилност ни на својој територији. Да је нестабилна видели смо са Брегзитом, а да није ни стабилна видели смо у бројним терористичким актима који су се догодили на њеној територији. Они као такви не могу бити покровитељи безбедности и стабилности“, поцртао је Југовић.

 

Према његовим речима, преговори две стране, српске и албансе, требало би да се одржавају у Москви и тада сигурно не би трајали толико дуго:

 

„Дакле, неопходно је мандат вратити УН, односно Унмику. Ако желите да вратите мандат УН, онда дајте једном важном играчу у УН, односно у СБ УН, да решава проблем. То могу бити Кина и Русија, али пошто је Русија ипак у Европи и пошто нам је Москва свима ближа од Пекинга, природније би било да се ти преговори одрже у Москви. И сигурно не би трајали толико дуго. Сасвим сигурно, кад се нешто у Москви договори, то мора да буде спроведено, па тако и албанска страна када нешто договори са српском страном у Москви — онда то мора да спроведе на терену.“

 

На питање Спутника да ли има предлог да се реши проблем приватне својине на Космету, ако се зна да Брисел не поштује принцип заштите приватне својине, Југовић истиче да има сасвим оригинално решење:

 

„Имам потпуно оригиналан предлог. Ту нам је потребна братска Русија. Мој предлог је да Русија за сва расељена лица, која своју имовину никад нису продала Албанцима, донесе лекс специјалис и да свима њима, који би желели да буду држављани Руске Федерације, додели држављанство. Па онда да видимо ко ће да узурпира имовину руског држављанина.“

 

 

ин4с

Тагови: ;