Баварско Државно тужилаштво оптужило је Подгоричанина Влатка Вучелића (51) за недозвољено држање оружја и за «помоћ терористима при припреми тешког дела угрожавања државе Француске», објавили су немачки медији.

 

540564_2015-10-27t204934z-1911126096-gf20000035527-rtrmadp-3-new-york-police-guns_f

 

«Баварско Државно тужилаштво је уверено да су и оружје и експлозив били намењени за нападе, највероватније за серију напада тзв. Исламске државе», пренео је немачки лист Зидојче цајтунг.

 

Из црногорске Управе полиције 14. новембра 2015. саопштили су званично да информације којима располажу у том моменту, «а које су добијене од официра за везу немачке полиције, не указују на то да је Влатко Вучелић повезан са терористичким актом у Француској».

 

Вучелић је ухапшен 5. новембра прошле године на аутопуту Салцбург — Минхен у аутомобилу пуном оружја и експлозива, преносе подгоричке Вијести.

 

У специјално направљеном простору белог «голфа» нађено је седам аутомата марке «застава» и калашњиков, две ручне бомбе и 200 грама ТНТ експлозива, два полуаутоматска пиштоља и револвер Магнум.

Крајња дестинација Вучелића био је Париз, где су терористи 13. новембра у неколико синхронизованих напада убили 130 људи.

 

У навигационом систему у ауту је била укуцана и једна париска адреса. Та адреса је била исписана и на једној цедуљи, коју је Вучелић имао код себе. Осим адресе, био је ту и број телефона у Француској, са кога је Подгоричанин после хапшења био позван на свој мобилни, наводи се у тексту Кристијана Роста из Зидојче цајтунга.

 

Додаје се и да је због количине оружја и експлозива Вучелић морао да схвати да њиме треба да буде извршен терористички напад, аргументује државни тужилац.

 

«Влатко В. је знао и да је већ у јануару 2015. године у Паризу извршен један терористички напад са исламистичком позадином, на редакцију сатиричарског листа ‘Шарли ебдо, наводи тужилаштво.

 

 

У ауту пронађени експлозив ТНТ је савршен за нападе самоубица, каже Државно тужилаштво.

 

Оно полази од тога да је Влатко В. намеравао да помогне нападачима и тиме тешко да оштети унутрашњу безбедност државе Француске”, наводи се у тексту Зидојче цајтунга.

 

Вучелић је пореклом из Пипера, био је сезонски радник компаније «Плантаже», повремено надничар, није ожењен, нема деце и живео је сам у бараци на Конику.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;