Негативне гласове српском кандидату за генералног секретара УН Вуку Јеремићу у другом кругу гласања у Савету безбедности дали су САД, Велика Британија, Украјина и Нови Зеланд, пишу београдске «Вечерње новости».

 

jeremic 2

 

Позивајући се на незваничне информације, лист наводи да је Лондон на прошлом изјашњавању 21. јула био уздржан и напомиње да је негативан поен Новог Зеланда очекиван јер та држава има свог кандидата за генералног секретара УН.

 

На врху табеле остао је Антонио Гутереш са 11 позитивних гласова, три више од Јеремића, али је Португалац овог пута добио и два негативна поена, за разлику од првог гласања када није имао ниједан.

 

Лист наводи да је у другом гласању за петама српском кандидату била Аргентинка Сузана Малкора, која слови за америчког фаворита. Она има исти број позитивних, али два негативна гласа више.

 

Док је Јеремић поправио свој рејтинг, скочивши са трећег на друго место, директор Унеска, Бугарка Ирина Бокова је са треће позиције, коју је делила са Јеремићем, пала на пету.

 

Подбацио је и Словенац Данило Тирк, који је склизнуо са другог места и сада је четврти.

 

Шести је кандидат Македоније Срђан Керим, а следе Новозеланђанка Хелен Кларк, Костариканка Кристијана Фигерес, Црногорац Игор Лукшић, Словак Мирослав Лајчак и Молдавка Наталија Херман.

 

«Спутњик» је јуче објавио да је у другом кругу гласања у Савету безбедности УН Јеремић добио осам позитивних гласова земаља чланица тог тела, четири негативна, што је за један мање него у првом кругу, и имао је три уздржана гласа.

 

Јеремић је сада, заправо, на првом месту оне групе за коју је оригинално и било замишљено да ће дати генералног секретара — а то је регион Источне Европе.

 

Савет безбедности би кроз неколико кругова неформалног гласања требало да дође до једног кандидата, којег ће препоручити Генералној скупштини УН.

 

У случају да међу чланицама Савета безбедности не буде постигнут консензус око предложеног кандидата, пред 193 чланице Генералне скупштине изаћи ће више њих.

 

Избор новог генералног секратара УН, који ће на тој позицији наследити Јужнокореанца Бан Ки Муна, требало би да се заврши до новембра године.

 

 

РТРС

Тагови: ;