Изабрани ученици који су похађали наставу у колеџу „Јаманлар“ касније су похађали наставу у војним школама, да би по завршетку полагали заклетву на оданост Фетулаху Гулену, кога турски председник Реџеп Тајип Ердоган криви за покушај војног пуча.

 

turci

 

У комплексу у Измиру, на западу Турске, у којем се налази приватна средња школа „Јаманлар“, која је затворена због сумње на повезаност са терористичком организацијом Фетулахци (ФЕТО), полиција је пронашла тунел између џамије и кантине. Из локалне управе за образовање саопштено је како се комплекс налази у месту Баyракли и да је некадашњи ученик полицији дао податке о тунелу, после чега је полиција покренула истрагу.

 

Школа је затворена након покушаја државног удара који су војна лица одана терористичкој организацији ФЕТО извела 15. јула.

 

У згради у којој се налази кантина на простору на којем се налазе котлови за грејање, откривен је тунел висок два метра и широк један метар. Тунел има и расвету. Дугачак је око 200 метара. Тунел је обложен дрветом, а улаз у њега из џамије био је прекривен тепихом. Како изгледа тунел погледајте овде.

 

С друге стране, у згради школе откривен је лифт који је возио на само одређене спратове на којима су се налазиле собе за састанке, нумерисане собе с вратима сличним хотелским собама и кухиња. На другим спратовима простор лифта је скривен у огледалима дуж зида.

 

Након покушаја државног удара утврђено је да су образовне институције „Јаманлар“ имале важно место у терористичкој организацији, и да је то била прва образовна институција при ФЕТО.

 

„Изабрани ученици“, који су похађали наставу у колеџу „Јаманлар“, касније су похађали наставу у војним школама. Након завршетка војне школе, у посебним просторијама колеџа полагали би „заклетву на оданост“ вођи терористичке организације ФЕТО Фетулаху Гулену.

 

 

Школа је касније преименована и добила је име по Илхану Варанку, професору са Универзитета „Јилдиз Текник“, који је у Истанбулу живот изгубио у демонстрацијама током покушаја државног удара.

 

Џамија у том комплексу раније није била верски објекат већ је кориштена као библиотека. За верске обреде отворена је јуче и носи назив „Џамија шехида 15. јула“. Истражује се за шта се користио тунел.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;