Недавно подигнути споменик убици југословенског амбасадора у Стокхолму у Драгама код Пакоштана је освануо „крвавих руку“, пише ријечки „Нови лист“, а преноси Спутњик.

 

11

 

У ноћи између суботе и недеље је неко длан и ногавицу на споменику Барешићу попрскао црвеним спрејем, пише лист.

 

„Недостајао је завршни детаљ на споменику убици“, стоји као коментар испод фотографије овако дорађеног споменика на ФБ страници Антифа Шибеник.

 

Барешић је био члан емигрантске организације „Хрватски народни отпор“, коју је утемељио један од најпознатији усташких злочинаца Макс Лубурић. У априлу 1971 године он је убио југословенског амбасадора у Стокхолму Роловића.

 

Годину дана касније га је Шведска депортовала у Шпанију јер је група хрватских емиграната–терориста отела авион на релацији Гетеборг–Стокхолм, а ослобађање заточених путника су условили ослобађањем неколицине затворених Хрвата, међу којима је био и Барешић.

 

У Шпанији је Барешић одлежао 18 месеци, након чега су му шведске власти допустиле да оде у Парагвај. Поново је изручен Шведској седамдесетих година где је био у затвору још седам година, а потом је протеран у Парагвај. У Хрватску се вратио почетком рата и одмах се прикључује Збору народне гарде. Под неразјашњеним околностима је погинуо већ у првој акцији у близини Задра.

 

На отварању споменика Барешићу окупио се „цвет“ хрватске екстремне деснице, међу којима су били и два техничка Министра ХДЗ и то Министар културе Златко Хасанбеговић и Министар бранитеља Томо Медвед.

 

Ката

Тагови: ; ; ;