Одлазећи хрватски министар спољних и европских послова Миро Ковач оптужио је власт у Србији да се, како тврди, још није ослободила «вируса агресивног великосрпства и југословенског комунистичког система и да док то не ураде званични Београд никада неће ући у ЕУ».

 

Миро Ковач

 

«Србији ће требати пуно помоћи, пуно мукотрпних реформи да би усвојила европске вредности, европску реторику и европско поступање. А то подразумева да ће се представници власти, руководеће структуре у Србији, морати заувек ослободити вируса агресивног великосрпства и југославенског комунистичког штема», навео је Ковач на свом Фејсбук профилу, пренела је Хина.

 

 

Министар спољних послова Србије и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић поручио је раније данас да Србија «не сме и неће ћутати на рехабилитацију фашизма у и усташке НДХ у Хрватској».

 

Реагујући на расправе које се ових дана воде у Хрватској о томе како треба правно уредити употребу усташког поздрава «За дом спремни», са жељом, наравно, да се дозволи његова употреба, Дачић поручује да је то, у ствари, јасан показатељ стања у тој земљи, која, као чланица ЕУ, реахбилитује фаштистичку усташку НДХ.

 

Ковач то, међутим, тумачи као «паметовање» и «подучавање» српских власти којима, како каже, свакодневно засипају хрватску јавност.

«Заиста нема дана да се не јављају они у српској власти који су 90-их година прошлог века били делом власти и/или владајућих странака, када су из Београда покренути ратови против Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова, освајачки ратови које је Београд редом све изгубио», навео је Ковач.

 

 

Оптуживши Србију да је одговорна за покретање тих, како наводи, ратова и стотине хиљада жртава и уништених егзистенција, званични Београд «циљано шири осећаје освете, хушка српски народ против других народа и спречава га у томе да се дугорочно успостави добросуседска сарадња у европском духу».

 

«Да је то тако показао је и доказао председник владе Александар Вучић 4. августа у Земуну у свом говору приликом обележавања ‘Дана сећања на страдања и прогон Срба’ када је акцију Олују којом су Хрватска војска и Хрватска полиција ослободиле окупирану хрватску државну територију назвао ‘злочиначким коначним решењем’ спомињући ‘много извађених српских очију’, ‘много одсечених српских ушију и носева'», наводи Ковач.
Ковач примећује да у говору премијера Вучића није било ни речи, како каже, о томе да се ради о «хрватској државној територији, да је неколико стотина хиљада Хрвата било претходно протерано, да су многи Хрвати убијени, мучени».

 

«Је ли то реторика, јесу ли то метафоре које воде ка стварању добросуседске сарадње? Је ли то реторика којом Србија мисли да може ући у ЕУ? Нема Србији среће с таквим речником, с таквом идеологијом, с таквим приступом. Ни с фалсификовањем података јер није истина да је у једном људском веку ‘број Срба у Хрватској смањен за 90 одсто'», закључио је Ковач.

 

 

 

 

 

Извор

 

Тагови: ; ; ;