До општег напада на ирачки град Мосул, који «исламска држава» сматра својом престоницом, остало је само неколико недеља, с обзиром да су јединице Владе у Багдаду, које ће учествовати у нападу, заузеле положаје са којих ће поћи у напад.

 

kasem-sulejmani

 

Ослобађањем Мосула ће командовати елитни ирански генерал Касем Сулејмани, објавио је московски дневни лист „Известија”, позивајући се на спољнополитичке кругове” у Багдаду.

 

Касем Сулејмани је командант познате иранске јединице Ел-Кудс која је директно потчињена врховном вођи Ирана Алију Хамнеију. Поштовање колега по свету је стекао током рата у Сирији. Руски лист тврди да је Сулејмани већ стигао у Ирак. Он је и до сада помагао Влади Ирака и ирачким шиитским добровољачким формацијама у борби против «исламске државе».

 

Бн се у Ирану сматра националним херојем и у Техерану су до сада његово учешће у ратовима у другим државама редовно демантовали.

 

„Генерал Сулејмани лично не учествује у операцијама на територији других земаља. Дакле ни на сисријској ни на ирачкој територији”, рекао је саветник Министра спољних послова Ирана Хусеин Шејх ул-Ислам.

 

У западним медијима је генерал Сулејмани назван „Црним витезом”, а у САД је на списку иранских званичника који су уплетени у рад на атомском оружју и ракетном програму земље.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ; ; ;