Трилатерални самит између Русије, Азербејџана и Ирана, на којем присуствују председници свих трију земаља – Владимир Путин, Илхам Алијев и Хасан Рохани, почео је данас у Бакуу.

 

baku putin

Планирано је да лидери разговарају о многим важним питањима, између осталог о Сирији, Авганистану, борби против тероризма и трговине наркотицима, али и о развоју економске сарадње.

Путин је на састану рекао да пораст терористичке претње ствара реалну опасност и неопходно је створити тешњу сарадњу у том смислу.

„Нас забрињавају две крупне тачке нестабилности – Авганистан и Сирија, које су у непосредној близини од граница Русије, Азербејџана и Ирана. Отуда произилази велика претња од тероризма и криминала, што изискује тешњу сарадњу“, рекао је Путин.

 

Рохани је том приликом рекао да тероризам, екстремизам, мешање у унутрашња државна питања, као и санкције стварају нове изазове и претње у виду пораста сепаратизма, сајбер-криминала и трговине наркотицима.
Председник Русије Владимир Путин и председник Азербејџана Илхам Алијев
Русија ће настојати да Баку и Јереван нађу решење за сукоб у Нагорно-Карабаху
Како је рекао, томе се може стати на пут једино квалитетном сарадњом.

 

Истовремено, Алијев је рекао да је неопходно формирати енергетски коридор између Азербејџана, Ирана и Русије, како би се створили излази на нова тржишта.

 

„Азербејџан је од увозника електричне енергије постао извозник, док извозни потенцијал расте из године у годину. Уверен сам да ћемо заједничким снагама формирати енергетски коридор који би обезбедио излаз на нова тржишта“, рекао је азербејџански председник.

 

Претходно је Путин имао два појединачна састанка са лидерима Азербејџана и Ирана, с тим да је сусрет са Роханијем трајао два сата уместо планираног једног сата.

 

Поред председника, на самиту учествују и министри спољних послова, енергетике и економског развоја.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;