Пољски новинар Мачеј Вишњовски у емисији «У ствари» агенције News Front; водитељ — Сергеј Веселовски.

 

«Пољска брани не само своје интересе, већ и своје историјско памћење. Мислим на одлуку пољског парламента, који је одлучио да Волински масакр треба прогласити геноцидом, и утврди Дан сећања на жртве овог масакра. То је изазвало негативне реакције у Украјини јер они имају своје хероје — Бандеру, Шухевича и Украјинску устаничку војску», рекао је Мачеј Вишњовски.

 

 

«Претходна власт у Пољској није хтела да призна Волински масакр за геноцид јер је желела да одржи добре односе са Украјином, иако је воља већине грађана Пољске и тада била да се масакр прогласи геноцидом.»

 

«Ствар није у томе да ми хоћемо све време Украјинцима да указујемо на њихове грешке, него да се ствари назову својим именом нарочито зато да би односи између наше две државе били добри. Са Немцима се данас, можемо рећи, дружимо, али они су своје грешке признали. Сведоци Волинског масакра су још увек живи, њихови пријатељи и родбина, и они захтевају правду. Најбитније је да се све ово разјасни; никаква вечна извињења нам нису потребна.»

 

«Што се избеглица тиче, ја сматрам да Пољска треба да их прими. Али да их притом интегрише у друштво, не насељавајући их у «гето» или «квартале» где би живели у заједници, већ да их насели свуда по земљи. Тако би се они лакше интегрисали.»

 

 

«Антиракетни систем НАТО Пољској не требa  јер тиме НАТО само повећава ниво опасности, не чини нашу земљу безбеднијом.  И сами Пољаци, обични грађани, то осећају. НАТО се већ показао 1999. као агресивна структура. Он је Европи одузео идентитет. Постала је само објекат Америке, није више субјекат мировног поретка.“

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;