Наставља се хајка Демократске партије на Русију током изборне кампање за Председника САД. Спиновање из табора Хилари Клинтон и Викиликсово објављивање мејлова Демократске партије се користе за стављање Русије у жижу јавности како би покрили суштину садржаја поште за коју тврде да су је пресрели руски хакери.

 

160424221535_trump_640x360_getty_nocredit

 

То је класичан покушај да се скрене пажња са најважније теме у Демократској странци, каже за Спутњик политички аналитичар Обрад Кесић, шеф канцеларије Републике Српске у Вашингтону.

 

Саговорник Спутњика је активан члан Демократске странке у Америци. Он тврди да је јасно да је цео случај измишљен како би се маргинализовала скандалозна улога врха странке у фаворизовању једног кандидата, Хилари Клинтон.

 

„Нису желели да изазову револт делегата који су подржавали Бернија Сандерса и зато су смислили причу да Русија стоји иза хакерског напада и да навија за Доналда Трампа. То је апсурд. Ја као члан Демократске странке, који је доста активан а подржавао сам Сандерса, осећам да ми вређају интелигенцију. Желе да нам поруче да је много већи проблем то што се можда нека страна сила, у овом случају Русија, бави питањем избора у САД, него што је чињеница да је странка лагала и сарађивала са Хилари Клинтон и срушила кампању Бернија Сандерса. То је за мене и многе људе у Демократској странци много важније питање“, каже Кесић.

 

Од Русије ће се сигурно правити бабарога све до избора, а до почетка новембра можемо очекивати да се напади појачају, додаје Кесић. Он истовремено тврди да је управо породица Клинтон у добрим односима са Русијом и руским олигарсима од којих је преко своје фондације примила десетине милиона долара.

 

Када су у питању обећања о новим односима САД и Русије републиканца Доналда Трампа, Кесић сматра да то није најважнија тема просечног бирача у Америци. САД живе у постхладноратовском периоду, па се Русија сада не гледа као највећа претња. Највећа претња за просечног Американца је тероризам, каже Кесић.

 

„Већ више од деценију тероризам је горући проблем у перцепцији јавности САД тако да прича о Русији и Путину као највећем злу једноставно нема широку подршку у јавности. Али мејн стрим медији, поготово CNN, се труде да створе атмосферу сличну оној у време Хладног рата да би се одржала напетост у време кампање. Реалност говори потпуно супротно. Администрација Барака Обаме је направила озбиљан напредак у спољној политици а ни један од тих успеха не би могао да се реализује без озбиљне сарадње са Москвом. Нормализација односа са Кубом, Споразум о нуклеарном програму Ирана и договор о примирју у Сирији не би били реализовани без сарадње са Русијом“, подсећа Кесић.

 

Он додаје да он као демократа нема велике симпатије према републиканском кандидату.

 

„Ипак, морам да признам да је Доналд Трамп једини кандидат на овим изборима који покушава да удари темеље нове спољне политике, што подржавам“, каже Кесић.

 

„Мислим да је то крајње потребно. Радије бих да видим да се таква дискусија води у самој Демократској странци али, на жалост, влада инерција по том питању и неспремност да се отварају питања која је Трамп отворио. Прво и најважније питање је корист НАТО за САД. Они нису спремни да се суоче с реалношћу и чињеницом да та организација не функционише на начин на који би требало. НАТО није користан за америчке интересе, како за безбедносне, тако и за политичке. Трамп је, отварајући то питање, урадио нешто корисно за ову земљу. Надам се да ће и други политичари да скупе храброст да се њиме баве“, каже Кесић у разговору за Спутњик.

 

Он поздравља отворене, непрекидне позиве Доналда Трампа на успостављању нових америчко-руских односа. Занимљиво је да Трамп не попушта у свом ставу, што значи да је одлучан у жељи да се успостави нови однос са Москвом, закључује Кесић.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;