Међународна џудо федерација је саопштила да је нова олимпијска шампионка Мајлинда Кељменди, која је у Рију освојила злато наступајући за «Републику Косово» коју ни УН нису признале за државу, одбила допинг контролу непосредно пред почетак ОИ.

 

Како јавља Ројтерс, само дан после тријумфа Кељмендијеве у финалу, ИФЈ је саопштила да су у јуну у Француској она и њен тренер одбили да се повинују захтеву допинг контролора о давању узорка за ненајављено тестирање.

 

_2cdc0036-564b-11e6-9aeb-9df9517d5433

 

«Наш тим је био на припремама у Француској када се појавила једна особа и затражила да уради допинг контролу. Али, та особа није имала никакво одобрење Светске антидопинг агенције нити било кога другог. И то је крај приче», рекао је за «Гардијан»Агрон Кука, председник Савеза за који наступа Мајлинда Кељменди.

 

ИЈФ је саопштио да, иако је Кељмендијева раније током године била тестирана, пред Игре је то одбила да учини на захтев Антидопинг агенције Француске. У саопштењу се додаје да ће јој, ако се истрагом потврде сумње, бити изречена суспензија, али ће се она односити само на француску територију.

 

Кељмендијевој је олимпијско злато у Рију уручио лично председник Међународног олимпијског комитета, Томас Бах.

 

Ката

Тагови: ; ; ;