У Немачкој са надом гледају на сусрет Путина и Ердогана. Они можда и планирају да створе антиевропски савез, али ће са друге стране њихова сарадња олакшати решавање многих проблема, каже стручњак немачке Владе за сарадњу са Русијом Гернот Ерлер.

 

erdogan-putin_0

 

Према његовим речима, окончање захлађења односа између Анкаре и Москве је у интересу Запада, јер ће то олакшати решење сукоба у Нагорно-Карабаху и Сирији, где је сарадња Турске и Русије, које у оба случаја подржавају различите стране, неопходна.

 

«Без бар минимум сарадње између Турске и Русије, не може доћи до политичког решења», рекао је Ерлер у интервјуу за радио станицу rbb.

 

Не постоји ни један разлог да се драматизује ова посета и његове последице, верује овај политичар. Он не верује да ће Турска и Русија закључити антиевропски савез и сматра да ће пут ка нормализацији односа између Москве и Анкаре бити дуготрајан процес.

 

Међутим, сам састанак у Санкт Петербургу је порука Западу да се са Путином и Ердоганом не играју, изјавио је комесар за сарадњу са Русијом у интервјуу за радио-станицу Deutschlandfunk. У овако компликованој ситуацији би Немачка требало да има дијалог са обе стране, рекао је Ерлер. Први корак у том правцу је јучерашња посета државног секретара Министарства спољних послова Немачке Маркуса Едерера Анкари.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;