Након што је сиријска војска опколила Алеп и објављила заједничку хуманитарну операцију са Русијом, САД и њени савезници у региону покушавају да спрече коначни пораз терориста у граду, који би могао да буде почетак потпуне победе владиних снага у Сирији, рекао је за „Известия» сиријски бригадни генерал у пензији Максуд Али.

 

alep

 

„Запад и његови савезници су мобилисали све опозиционе снаге у овој области да би пробили блокаду и омели хуманитарну руско-сиријску операцију. Главне снаге чини «Џабхат ан-Нусра». Нападају са југа и југо-запада, од провинција Идлиб и Хам. Чине их групе од око 5000 терориста, које САД и њени савезници сматрају умереним, док они неометано активно користе оклопна возила која возе бомабши самоубице. Већ током првог таласа напада је елиминисано око 700 терориста и уништена су четири аутомобила, а терористи су натерани на повлачење. До сада је било пет покушаја да се пробије одбрана. Терористи су успели да постигну неки напредак, али нема радикалних промена ситуације на бојном пољу“, каже Али Максуд.

 

 

Како је саговорник рекао, један од разлога због чега џихадисти свим снагама покушавају да пробију блокаду града, лежи у чињеници да су у Алепу опкољени представници служби безбедности и војни стручњаци Саудијске Арабије и Катара.

 

 

Терористи групе «Џаиш Ал-Фатах» су током ноћи 8 августа најавили почетак операције разбијања обруча око Алепа, чему је претходио низ покушаја упада у град који је у јулу заузела сиријска војска. Терористи планирају да удвоструче своје снаге које учествују у операцијама, извештава агенција «Франс Прес».

 

У међувремену, Русија и Сирија су 28 јула најавиле покретање хуманитарне операције великих размера у Алепу, достављајући градском становништву храну, лекове и друге облике помоћи. Отворена су четири хуманитарна коридора. Кроз три је омогућено цивилима да напусте град, а четврти је отворен за терористе који желе да положе оружје.

 

У интервјуу за «Известия», сиријски војни експерт бригадни генерал Хасан Турки је потврдио да су током последњих неколико дана терористи успели да постигну мање успехе на терену, али се ситуација код Алепа није радикално променила.

 

„Џаиш Ал-Фатах су најавили наставак операција. Терористи су се пробили до једног од најважнијих путева у том подручју, али не могу да га користе за снабдевање јер је ова област у потпуности под контролом сиријске војске. Ја не бих третирао ову промену ситуације превише озбиљно јер је логично да се, након што су САД наоружале терористе, сиријска војска донекле повукла. Но, то не значи крај битке. Владине снаге су успеле да заузму нове положаје и сада припремају контраофанзиву која ће ускоро почети“, рекао је Хасан Турки.

 

 

 

Ката

Тагови: ; ; ;