У пољском граду Кјелце непознати починиоци оскрнавили су гробље совјетских војника. Према речима представника пољске полиције Дамиана Јануса вандали су поломили три а оборили пет споменика.

 

kjelce
Кјелце оскрнављено гробље совјетксих војника

 

Према његовим речима полиција је дошла на лице места, евидентирала доказе, узела изјаве од сведока и покренула истрагу против вандала. Јанус је уверен да ће локалне власти брзо повратити ред  на гробљу и заменити оштећене споменике.

 

«Људи понекад чине разне глупости али овај пут су прешли извесне границе»- рекао је заменик градоначелника Часлав Грушевски.

 

Ово није први инцидент на поменутом гробљу совјетских војника. Како преноси ТАСС током јула су непознати вандали такође оборили неколико надгробних споменика и поломили спомен плочу.

 

На гробљу у Кјелцу сахрањени су совјестски војници који су погинули у околини града 1945 године борећи се против фашиста. Гробље често посећује родбина погинулих војника а градске власти се брину о гробљу.

 

Ово је већ седми случај током ове године. У ноћи на 25 април непознати починиоци су изазвали инцидент на меморијалном споменику официрима Совјетске армије у Вроцлаву. Москва је тада тражила од Варшаве да пронађе и казни починиоце.

 

Подсетимо и у Лавову су вандали облили зеленом течношћу споменик Жртвама јеврејског гета.

 

Тагови: ; ;