САД, Велика Битанија, Француска, Нови Зеланд и Украјина су незванично сазвали заседање Савета безбедности УН са ког су позвали Русију да утиче на Председника Сирије да његова армија прекине опсаду дела Алепа који држе исламисти.

 

57a6285d-30ec-4322-bb10-55790a0a0a64-aleppo-111-718x446

 

Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер је затражила да се цивилима са обе стране фронта омогући дотурање хуманитарне помоћи.

 

„Поново позивамо Русију да престане да подржава опсаду Алепа и да свој утицај искористи за то да у Сирији више никада не буде опсада“, рекла је она.

 

Заменик руског амбасадора Владимир Сафронков је оптужио САД и њихове западне савезнике да политизују проблем. Наиме, хуманитарне проблеме у Сирији не прави противтерористичка операција законите Владе већ дејства терориста и „чудна позиција“ држава које их бране.

 

„Пропаганда и неосноване оптужбе значе само једно, а то је да се не може направити напредак у проналажењу политичког решења за Сирију“, изричит је Сафронков.

 

Авиони руских Ваздушно-космичких снага су наставили да туку позиције терориста на југу Алепа који покушавају да се пробију из обруча владиних снага. Како је јавила сиријска државна агенција SANA, главна мета су конвоји терориста у близини ратне зоне који су се из провинције Идлиб, коју контролишу терористи, кретали са појачањима, муницијом и храном у помоћ својим саборцима који трпе велике губитке на јужној периферији Алепа.

 

Ката

Тагови: ; ; ;