Запослени на британској ТВ Sky News су сами себи укаљали репутацију објавивши документарац о рату у Сирији за који се открило да је ноторна лаж и обична фарса.

 

Материјал новинара Џона Спаркса је најављен као сензационални приказ руске војске која ратује у предграђу Алепа. О догађајима је аутору причао плаћеник Дмитриј. Наравно, у складу са законима жанра, новинар му је сакрио лице, али је ипак откривено да је снимљени „борац“ заправо глумац коме је за интервју плаћено унапред, а текст говора је добио и научио га напамет.

 

maxresdefault

 

Британци су рачунали на сензацију у светској штампи. Цео снимак се налази на званичном сајту Sky News, а по коментарима се види да гледаоци нису поверовали у причу иако на снимку Спаркс са ентузијазмом говори о борцу супертајне јединице Вагнер. Главни лик не може да се види, само се назире силуета. Човеку је промењен глас и дато му је измишљено име Дмитриј.

 

«Довели су нас четворицу. Шта нам је било најважније? Наравно, новац. Свако тражи лаку зараду. И ми смо потписали», прича актер документарца Sky News.

 

Без чињеница, без доказа. Само на основу речи тајанственог борца је британски новинар базирао причу о стотинама руских плаћеника у Сирији који ратују за 250 000 рубаља месечно. За тај новац они раде све прљаве послове. Убијају по наређењу, организују провокације. У случају да погину, сахрањују се у непознате гробнице.

 

Ми нећемо држати гледаоце у неизвесности као што то ради британски новинар и одмах ћемо вам представити човека који је одиграо улогу тајанственог борца. Зове се Александар Агапов, живи у Москви и професионални је глумац који игра у позоришном студију Олега Буданкова. Снимио је емисију за Британце за накнаду од 100 000 рубаља.

 

Агапов све описује до најситнијих детаља. Седео је на кревету насупрот продуцента ТВ канала Sky News Анастасија Собињакова. Дали су му сценарио и тражили од њега да буде спреман за неколико дана.

 

«Може се видети да су ти новинари желели да прикупе неке компомитујуће ствари о Русији. Али је Џон направио грешку. Мислио је да је све једноставно. Мора да је заборавио у коју земљу је дошао. Мислио је да само треба да се појави, нађе неког руског момка, преговара, да му новац. Али је Џон јако погрешио», каже Александар Агапов, глумац.

 

Пошто је одглумио наступ, Александар Агапов је одлучио да насамари новинара јер је сматрао да Британци нечасно поступају. Да би потврио своју причу, глумац је дао јаке доказе. Цео интервју је снимио на траку да нико не може да посумња да је тамна силуета који говори о непостојећим руским плаћеницима у Сирији, заправо његова улога.

 

У самом филму се може уочити маса недоследности. Једна од њих је медаља коју је наводно добио борац тајанственог, а заправо непостојећег, одреда Вагнер. Када су видели медаљу, војни стручњаци су били видно збуњени. Изгледа да је медаља купљена на оближњем бувљаку.

 

А што се тиче познанства Џона Спаркса и глумца Александра Агапова, срели су се пре неколико месеци када је британска филмска екипа дошла у Ростовску област у потрази за тајним одредом Вагнер. Пошто нису пронашли ни једног војника који је био у том одреду, одлучили су да сниме емисију са локалним Козацима. Лако су ступили у контакт са једним од њих.

 

«Тражили су да им причамо о Сирији и о томе како наши војници тамо ратују. Али, ја нисам хтео да са њима имам посла и упутио сам их на једног момка, глумца», прича један од Козака.

 

Наравно, материјал Џона Спаркса са измишљеним причама и нестварним ликовима без имена вероватно неће постати новинарски блокбастер, али ће гледаоци запамтити овај невероватан преокрет. Мало је вероватно да је британски новинар могао и да помисли да ће га разобличити непознати глумац из малог московског позоришта.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ; ;