У присуству хрватског државног врха, у касарни Земуник представљени су хеликоптери «кајова вориор» које су Оружане снаге Хрватске добиле од САД, а њихова база ће бити у Задру. «Укључивање хеликоптера има, осим војне компоненте, и политичку», рекла је Китаровићева, која је и командант Оружаних снага Хрватске.

 

helikop

 

Пројектом опремања Оружаних снага обухваћено је 16 хеликоптера и опрема од САД, који су произведени у периоду од 2010. до 2012, а у оперативну употребу су уведени између 2012. и 2015. од којих је првих пет хеликоптера у 93. ваздухопловну базу допремљено 30. јула ове године.

 

Реч је, како су пренели хрватски медији, о извидничко-борбеним хеликоптерима добијеним од Сједињених Америчких Држава, који ће бити у саставу Ескадриле хеликоптера 93. ваздушне базе Хрватског ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

 

Министар одбране Јосип Буљевић захвалио је влади САД, како је рекао, стратешком партнеру Хрватске, на тој донацији.

 

«Припадници Оружаних снага добијају савремена средства, верујем да ће нас хеликоптери подстаћи на нове искораке. Оно што треба нагласти, ова донација представља видљиву потврду нашег савезништва. Хеликоптери који данас улазе у састав Хрватске војске тек су једна од подршки наших стратешких партнера, а она је доказ исправности, да са стратешким партнерима можемо усавршавати наше капацитете», казао је министар одбране Буљевић у Земунику.

 

Навео је да је укупна помоћ Америке вредна више стотина милиона долара.

 

«Градимо такве снаге које су у савезничким мисијама дале видљив допринос», казао је Буљевић.

 

 

Након Буљевића, присутнима се обратила и председница Колинда Грабар Китаровић истакавши да је опремање хрватског ратног ваздухопловства корак учињен уз помоћ америчког стратешког саветника.

 

«Укључивање хеликоптера има, осим војне компоненте, и политичку», рекла је Китаровићева, која је и командант Оружаних снага Хрватске.

 

 

Додала је да је искрена приврженост Хрватске НАТО-у.

 

Председница је казала да се не ради ни о каквом исказивању моћи, како то Хрватској спочитавају суседи, него о опремању и модернизацији Оружаних снага.

 

«Сигурност не долази сама од себе, нити је бесплатна. Морамо наставити истим и убрзаним темпом модернизацију наших снага, па тако и ратног ваздухопловства», истакла је Китаровићева и оценила да је долазак хеликоптера у Хрватску доказ да је и у временима финансијске оскудице могуће радити на модернизацији.

 

 

Китаровићева је рекла и да ће Задар бити матична база за свих 16 хеликоптера.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;