Упркос томе што се минулих месеци немачка канцеларка поприлично труди да увери немачку јавност да нема разлога да сумња у садржај Свеобухватног економског и трговинског споразума (ЦЕТА) који би Европска унија требало да ратификује са Канадом, у Немачкој је све јачи и бројнији фронт противника ЦЕТА и споразуму налик на тај о коме ЕУ преговара са САД. Коалиција немачких невладиних организација успела да је прикупи више од 100.000 оверених потписа грађана за жалбу под називом „Не ЦЕТА” упућену Уставном суду Немачке.

 

stop-ttip-generic-fb

 

Алијанса невладиних организација, под вођством антиглобалистичке организације Кампакт, удружења за заштиту потрошача Фудвоч и лобистичке групе Мер демократи, прикупила је толики број потписа да ова уставна жалба у Немачкој засад чини најбројнију заједничку грађанску жалбу Уставном суду. У жалби се тврди да ЦЕТА угрожава демократска права немачких грађана и да ће подрити кључне делове немачког устава.

 

Осим ове уставне жалбе, у покушају да блокира ступање на снагу овог споразума жалбу Уставном суду Немачке поднела је и највећа опозициона странка у Бундестагу – Левица – уз тврдњу да ЦЕТА није у складу са немачким уставом.

 

Према речима професора Бернарда Кемпена, директора Института за међународно право и компаративно јавно право Универзитета у Келну, ЦЕТА не само што је политичка опасност за демократију већ је и неуставна.

 

Иако је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер сматрао да би овај споразум требало да одобри савет Савет министара трговине ЕУ у којем седе представници свих 28 држава чланица, те да га потом ратификује само Европски парламент, томе се одлучно успротивила Меркелова, која је очигледно добро ослушнула немачко јавно мњење у којем расте подозрење према овом споразуму и према знатно амбициознијем споразуму – Трансатлантском трговинско-инвестиционом партнерству (ТТИП) – који се у потпуној тајности преговара са САД.

 

„То је демократски скандал”, истиче он, док Зузане Зохер из Мер демократи истиче да они принципијелно немају ништа против слободне трговине, али да је „овај споразум преговаран у тајности, далеко од очију грађана”, и да ће од њега имати „користи само велике корпорације”.

 

 

Иако је Немачка земља која је минулих деценија имала највише користи од глобализације и слободне трговине, нарочито унутар ЕУ, у немачком јавном мњењу све више расте подозрење према међународним трговинским споразумима, па се тако на протесту против ТТИП прошле године у Берлину окупило око 250.000 људи.

 

Насупрот све јачем противљењу јавности, немачка влада је званично чврсто за склапање ових споразума, а у недавној анкети од 124 професора економије у Немачкој, чак 72 одсто њих се заложило за склапање ЦЕТА. Међутим, како се ближе покрајински избори, а следеће године и савезни, коалициони партнери Меркелиних демохришћана, немачке социјалдемократе, све више дају назнаке да би могли да промене своје мишљење. У септембру ће одржати специјалну партијску конвенцију поводом ЦЕТА, а њихов шеф и уједно вицеканцелар и министар привреде, трговине и енергетике Зигмар Габријел већ је рекао да он, без претходног гласања у Бундестагу, неће у Савету министара трговине ЕУ гласати за потписивање ЦЕТА.

 

 

 

 

 

Аутор: Ненад Радичевић

 

 

Политика

Тагови: ; ; ; ; ;