Званични Вашингтон је уложио протест Манили због тога што је Председник Филипина Родриго Дутерте америчког амбасадора у тој земљи Филипа Голдберга назвао кучкиним сином и педером, оптуживши га да се меша у унутрашње ствари Филипина.

 

du600-450

 

“Видели смо неприхватљиве коментаре који се тичу нашег амбасадора Голдберга”, рекла је портпаролка Стејт департмана Елизабет Тридо.

 

Дутерте важи за државника који нема респекта према САД, има дуг језик и кратак фитиљ па, нарочито када је уверен да је у праву, дозвољава себи да изговори и оно о чему политичари и дипломате по правилу мудро ћуте.
Ствар је у томе да су САД забринуте због могућег хапшења бивших функционера осумњичених за везе са трговином дрогом, а Дутерте то хапшење захтева. По његовим речима, више од 150 функционера Филипина, међу којима има и градоначелника и званичника полиције, умешано је у незаконите послове и дао им је један дан се предају властима. Одмах се предало њих око педесет.

 

“Заборавите законе о људским правима. Ја сам ушао у председничку палату и наставићу да радим оно што сам радио док сам водио Давао”, поручио је Дутерте.

 

Дутерте је постао председник Филипина крајем јуна 2016 године, у својој 71 години. Познат је по томе што је позвао сународнике да линчују трговце дрогом.

 

“Ако они живе поред вас, зовите полицију а ако имате оружје, убијте их сами. Можете рачунати на моју подршку. Ако се трговац дрогом усуди да пружи отпор или покуша да вас нападне, убијте га без размишљања. Убијте их а ја ћу вам за то дати медаљу”, рекао је својевремено Дутерте и обећао пет милиона пезоса (107 500 долара) за леш сваког убијеног наркобоса.

 

Дутерте је обећао да ће стати на пут криминалу у року од пола године.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;