Посматрано данас поједина трвења у украјинско-америчким односима нису случајност и могу се објаснити са неколико фактора, рекао је на прес конференцији директора Института за политичке анализе и међународна истраживања Сергеј Толстов подсетивши да украјински председник Петро Порошенко тражи од америчког председника Барака Обаме да Украјина има статус главног савезника САД ван НАТО блока.

 

ua sad

 

«Одбили су то тихо без јавних саопштења. Дали су тај статус Тунису а Украјини не. Због чега? Политиколозима је то јасно.Тунис није у сукобу ни са једном земљом која је нуклеарна сила, излази на Средоземље а на власти има прилично лојалну групацију. Осим тога то је корисно да се покаже као успех САД на Блиском Истоку јер осим Туниса и Марока у свим осталим земљама региона је потпуни промашај»- рекао је Толстов.

 

«У вези Обаме он је у више интервјуа рекао да Украјина није у сфери интереса САД, да није чланица НАТО-а и у сукобу је с Русијом. Због тога никакве војне гаранције САД нису дале Украјини нити то уопште имају у плану»- додао је он.

 

 

Тагови: