У главном граду Грузије, Тбилисију данас су одржане демонстрације испред украјинске амбасаде. Митинг су организовали партија «Наша отаџбина» као и невладине организације, са захтевом за екстрадицију бившег председника Грузије Михаила Сакапвилија који се тренутно налази на фунцији губернатора Одеске области у Украјини а против кога се пред грузијским судовима води више кривичних поступака.

 

sakasvili

 

Михаил Сакашвили напустио је Грузију 2013 године одмах након ступања на дужност новог председника Георгија Мергелашвилија. Врховни тужилац Грузије покренуо је против Сакашвилија неколико кривичних поступака између осталог и за трошење око 5 милиона долара државног новца на личне потребе. Касније је за Сакашвилијем расписана и међународна потерница. Сам Сакашвили је изјавио да се нада у победу своје партије на изборима у октобру након чега планира да се врати у земљу. Министар правде Грузије је изјавио да ће Сакашвили бити ухапшен приликом уласка у Грузију.

 

«Ако држава нема довољно средстава да изврши екстрадицију Сакашвилија наша партија ће финансијски помоћи и издвојити одређену новчану суму. Овде су се окупиле породице које су постале жртве владавине Сакашвилија»- рекао је новинарима један од учесника протеста.

 

 

 

ВЕДРАН

Тагови: ;