Само слепци не виде хрватске злочине над Србима, изјавио је бивши председник Хрватске Стјепан Месић у интервјуу за „Недељник“. Он је нагласио да ће ратне секире бити закопане када се сви суоче са истином о прошлости „у првоме реду својој“, казао је он.

 

stjepan-mesic-640x432

 

Суочавање са сопственом прошлошћу је, како наводи Месић „основни предуслов да се престану ширити предрасуде према ‘оним другима’, да се престане ширити легенда о стогодишњем непријатељству, што је ноторна лаж, да се прекине с нетолеранцијом на националној и верској основи“.

 

Месић је нагласио да је то био правац његове политике али који они који су преузели власт у Хрватској после њега нису наставили,али да појава усташтва не сме бити званична политика државе:

 

„Ја сам покушао утрти пут према таквоме развоју. Почео јесам, али они иза мене нису наставили“, казао је он.

 

Бивши председник Хрватске коментарисао је последња дешавања у његовој земљи и нагласио да српске жртве нису небитне за Хрватску:

 

„Српске жртве нити су небитне за Хрватску, нити то смеју бити. И оне су део наше прошлости и ми се морамо знати с тиме носити“, поручио је он у „Недељнику“.

 

„Хрватска не рехабилитује нацизам, фашизам и усташтво. Хрватска то и не сме, јер је у својем уставу записала да је саграђена и на темељима антифашизма. Дакле, Хрватска не сме доћи у сукоб с властитим уставом, нити га довести у питање“, казао је Месић.

 

Он се сагласио са тим да је у последње време било потеза који оправдавају оцјну о неприхватљивом толерисању понашања оних којима је усташка парадржава и данас идеал и да на такво понашање нису реаговале ни актуална власт, али ни опозиција, истакавши да је то забрињавајуће.

 

„Што се злочина над Србима тиче, њих се напросто не може негирати. Постоје из времена Другог светског рата егзактни подаци о томе и само слепац се може правити да их не види“, рекао је Месић.

На питање новинара „Недељника“ да ли се последња дешавања и Хрватској могу тумачити као „туђманизација Хрватске“ он је одговорио:

 

„Ови који форсирају усташоносталгију, који заговарају усташки поздрав и покушавају величати усташе и њихов режим, они издају Туђмана. Знам да им неће бити драго то чути, али баш је тако. Они издају Туђмана! Одговорно тврдим да у време Туђмана неке ствари које се данас догађају, нису биле могуће, мада је – у време сукоба с Милошевићем – постојала одређена доза кокетирања с усташтвом, као с ‘мало претераним’ хрватством. Но, Туђман је то и користио, али и држао под контролом“.

 

ин4с

Тагови: ;