Саопштење Министарства спољних послова Руске Федерације

 

4311065

 

 

«Покушаји да се дестабилизује ситуација на руском Криму осуђени су на пропаст. Ми у потпуности обезбеђујемо стабилност и безбедност Републике Крим», истакли су у министарству спољних послова Руске Федерације.

 

«Такође бисмо желели да упозоримо како Кијев, тако и његове стране туторе, да штета нанета руској страни и погибија руских војника неће остати без последица», — наводи се у саопштењу.

 

 

«Играње ватром неће изаћи на добро»

 

«Још једном позивамо партнере да утичу на кијевске власти, да их упозори на опасне кораке који могу да имају негативне последице… Играње ватром неће изаћи на добро», пише у саопштењу МИП Русије.

 

Према том документу, попустљивост Запада према ратнохушкачкој реторици председника Украјине је одиграла негативну улогу у доношењу одлука у вези са организацијом Киев провокације у Криму.

 

«Порошенко се стално прави важан због «безусловне подршке САД, НАТО и ЕУ» у «борби за повратак Крима», — примећују у министарству — «Попустљивост Запада према оваквој реторици, несумњиво је одиграла негативну улогу при одлуци украјинских власти да организују оружану провокацију на руском Криму.»

 

«Ако је врховни командант Оружаних снага Украјине учествовао у овим одлукама, онда он претендује на улогу гробара мировног процеса. Ако су, пак, одлучено без његовог знања, то је још горе.»

 

Москва је «озбиљно забринута због нереаговања кијевских власти на раст ратнохушкачке реторике и насилних акција, којима се користе и планирају тзв. волонтерски батаљони и други екстремисти».

 

„У више наврата смо скретали пажњу нашим партнерима на то да садашња власт у Кијеву, у суштини није заинтересована за проналажење мирног решења проблема у Украјини и да није спремна за проналажење компромиса, већ да настале проблеме намерава да реши употребом силе, а сада и тероризма“, пише у саопштењу Министарства спољних послова Руске Федерације.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;