У селу Чаваш у Поповом пољу, служен је помен за невино пострадале Србе, које су усташе побиле на данашњи дан 1941. године. У том злочину, страдала су 102 становника овог села, а преживело само неколико мештана.

 

У план да се уништи све што је српско у селу Чаваш, уклапа се и чињеница да је најмлађа жртва имала само два месеца. Међу страдалим у овом страшном злочину, највише је било чланова породице Милошевић, више од педесет. Сваке године Даница Милошевић заједно са породицом долази да ода почаст прецима.

 

Поред Милошевића, убијен је и велики број чланова породице Мијатовић, углавном жена, деце и старијих. Велимир Мијановић дете је из другог брака свог оца, који је у овом страдању остао без прве супруге и деце.

 

 

«У једној кући их је живело 23 и сви су побијени. Мојих пет полусестара, маћеха, стриц… Када су вађене кости из те јаме, нађени су како су им руке везане жицом»- истакао је Мијатовић.

 

Милош Ловрић, парох рекао је да су наши преци мученички пострадали.

 

«Они су свој живот достојно живели и нама дали задужење да их се сећамо. Дали су нам снагу за живот»-, нагласио је Ловрић.

 

Злочин над недужним становништвом села Чаваш, починиле су усташе из околине Стоца. Током последњег рата, село је поново порушено, као и споменик подигнут жртвама. Делови споменика пренети су код манастира Тврдош, а на месту страдања изграђена је спомен капела.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;