У Русији је прекинута делатност екстремистичке групе која је регрутовала присталице за, у Русији забрањену терористичку организацију — ИСИЛ, саопштио је Центар за односе са јавношћу ФСБ.

 

fsb_ruposters.ru_600

 

«ФСБ је у сарадњи са МУП-ом РФ на територији Светлодарске, Тјуменске и Чељабинске области идентификовала и прекинула активности ћелије међународне интернет заједнице «Водич у ИСИЛ» створеног ради ширења терористичке идеологије и регрутовања терориста у редове ИСИЛ-а као и прикупљања финансијских средстава за ову терористичку организацију»- наводи се у саопштењу.

 

 

Према информацијама ФСБ-а ова интернет заједница под називом «Рохнамо» који је формиран у Русији и иностранству (првенствено земљама ЗНД-а) прикупила је више од 100 хиљада људи из централне Азије а координирају на десетина «модератора тероризма» из Русије, земаља Блиског Истока и Северне Африке. Чланови групе користе на интернету шифроване средства ради размене информација, саопштава ФСБ.

 

10. августа је на територији Светлодарске, Тјуманске и Чељабинске области извршено 27 претрага према пребивалишту чланова «Рохнама». Заплењени су рачунари, мобилни телефони са спотовима терориста, екстремистичка литература, као и банковне картице, а пронађен је и арсенал оружја три пиштоља, четири гранате, око 500 грама експлозива, наводи се у саопштењу.

 

Против лидера ћелије и тројице чланова покренут је кривични поступак због организовања терористичке заједнице и учешћа у њој.

 

 

 

Тагови: ;