Министар Александар Вулин и руски амбасадор Александар Чепурин открили су у Бачевцима сомен плочу Дарији Коробкиној, медицинској сестри која је погинула у Првом светском рату.

 

vulin cepurin

 

Чепурин је рекао да је Дарија Коробкина имала 26 година када је стигла у Србију.

 

Упућена је у Ваљево, где је помагала српским рањеницима у болници, али је на лично инсистирање пребачена на прву линију фронта на Дрини.

 

Дарија Коробкина је погинула 2. октобра 1914. на Гучеву, док је пружала помоћ рањенику.

 

«Спомен плоча је симболичан знак повезаности и братских односа наших народа. Захвални смо Србима на вековном пријатељству, које је потврђено и у најтежим временима», изјавио је Чепурин.

 

 

Чепурин је подсетио је да хероизам Дарје Коробкине јавности познат захваљујући српском песнику Милосаву Јелићу, ког је спасила сопственим рукама. Он је на Крфу написао сјајну песму посвећену тој сестри милосрђа.

 

„Познато је да је Дарја Коробкина убијена почетком јесени 1914. године у биткама на Дрини. Нека ова спомен-плоча постане симбол тога да ми, чак и кад прође време, не заборављамо своје хероје“, рекао је амбасадор Чепурин.

 

 

Вулин је рекао да Србија никада неће пристати на ревизију историје, јер су Срби народ који уме да се бори за слободу и цени право пријатељство.

 

«Заједничка прошлост и историја Срба и Руса нас обавезује да наша два народа још више раде на развијању односа. Ми смо пријатељске земље које разумеју да су најбитније вредности у односима између држава међусобно поштовање и независност», изјавио је Вулин .

 

 

Он је рекао да Србија памти своју историју, из ње учи и извлачи поуке за будућност и да већи и бројнији народи од Срба треба да следе њен пример, «јер Србија је увек била на страни слободе и никада није изабрала погрешну страну».

 

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;