Туризам је био најјаче погођена грана привреде због затегнутих односа Русије и Турске. Након преговора Председника РФ Владимира Путина и Председника Турске Реџепа Ердогана, представници туристичких организација се надају повратку чартер-летова између Русије и Турске.

 

1101357814

 

Градоначелник округа Муратпаша Умит Ујсал је изјавио да је Анталија тешко погођена насталим тензијама, али да је град и даље безбедан за туристе.

 

„Два главна сектора Анталије, туризам и пољопривреда, су се нашли у дубокој кризи и претрпели су значајне губитке због погоршаних руско-турских односа. Имамо губитке од готово 90%. Рецесија се наставља и постоје проблеми са извозом“, рекао је Ујсал.

 

Председник Хотелијерске федерације Турске Осман Ајик се нада да ће бити обновљени чартер-летови из Русије за Турску.

 

„Надамо се да ће поново бити успостављени чартер-летови између Русије и Турске. Ако се спроведу мере, туризам би за неколико година могао да се врати на ниво од пре кризе“, објаснио је Ајик.

 

Председник Русије Владимир Путин је најавио да је Русија одлучила да обнови чартер-летове за Турску.

 

„Разматрали смо опцију обнављања наших чартер-летова између Русије и Турске и мислим да је то само питање времена“, најавио је руски Председник на конференцији за медије.

 

Осим тога, представници туризма желе да се укине визни режим између две земље.

 

„Туризам ће, пре свега, имати корист од тога“, истакао је Ајик, додајући да је нормализација односа између две земље почела након што је Ердоган послао писмо извињења Путину.

 

„Руски туристи почели су поново да путују у Турску и туризам је помало оживео“, изјавио је председник Хотелијерске федерације Турске за Спутњик.

 

„Као резултат преговора одлучено је да буду укинуте све санкције. С тим у вези, надамо се брзом опоравку прилива туриста“, изјавио је председник Асоцијације професионалних хотелијера Турске Али Кизилдаг.

 

Ката

Тагови: ; ;