Пливач Азад Ал Баризи, који је део националног тима Сирије на Олимпијским играма 2016 године у Рио де Жанеиру, јавно је захвалио Русији за помоћ његовој земљи.

 

У сиријском тиму на Олимпијским играма-2016 наступа седам спортиста из Сирије и то четири мушкарца и три жене. Ал Баризи је једини пливач који представља Сирију на Олимпијским играма у Бразилу.

 

986930936

 

«Догађаји у Сирији су ме ужаснули и потресли до сржи. Увек пратим шта се дешава код куће. У току је грађански рат у Сирији, једна од најтрагичнијих епизода у историји моје земље. Пре Олимпијаде сам морао да се фокусирам на тренинге и пливање, али је било веома тешко због сталне бриге како је мојим рођацима, пријатељима и породици код куће. Не разумем се у политику, ја сам аполитичан, али желим да се искрено захвалим Русији због чињенице да није остала по страни него је помогла Сирији», рекао је пливач а преноси ТАСС.

 

По доласку на аеродром у Рио де Јанеиро Ал Баризи је имао проблема са акредитацијом. Иако је сиријски Пливачки савез обавестио МОК о доласку спортисте, у Бразилу су власти имале бојазан да Ал-Баризи може бити присталица «исламске државе».

 

«То је био несретан случај, али је сада готово. Ја живим у САД, али ми је драго да представљам Сирију на Олимпијским играма. То је велика част и велико искуство за мене. Овде у Олимпијском селу могу да осетим прави дух олимпизма».

 

Ката

Тагови: ; ; ;