Вашингтон сматра да иза хакерских напада на сервер Демократске партије САД стоји Русија и разматра увођење нових санкција против Москве, пише лист „Волстрит џурнал“.

 

бела кућа

 

Након хаковања сервера Демократске странке на сајту Викиликс се појавило 19.000 писама у којима се, између осталог, наводи да је за време предизборне кампање партијски апарат фактички радио за Хилари Клинтон против Бернија Сандерса.

 

Штаб Клинтонове је за хаковање оптужио Русију, која, наводно, жели да на тај начин помогне Доналду Трампу да постане председник.

 

Један број сарадника ФБИ и америчких обавештајних служби такође сматра да су упад у сервер Демократске партије извели хакери, повезани са Русијом, пише лист.

 

За увођење санкција Белој кући су потребне јавне оптужбе против Москве или „хакера које подржава Русија“. Међутим, за сада америчке власти не оптужују поименице оне који, по њиховом мишљењу, стоје иза хаковања поште демократа, пише „Волстрит џурнал“.

 

Осим тога, одлука о увођењу нових економских ограничења против Москве захтева консензус унутар америчких структура власти који за сада не постоји, пише лист, позивајући се добро обавештене изворе.

 

Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да се оптужбе о умешаности Русије у инцидент са крађом мејлова „граниче са потпуном глупошћу“.

 

У Кремљу наглашавају да увек пажљиво избегавају све акције и речи које би се могле сматрати као мешање у изборни процес у другим земљама.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;