У Скопљу је почео попис штете, после невремена које је за викенд погодило тај град. Штету је претрпело око пет хиљада породица. Надлежни обећавају да ће сви бити обештећени.

 

МУП СРБ МАК

 

 

Вест да су мајка и њена четворогодишња ћерка живе пронађене у муљу, после четири дана, на жалост, дематовао је македонски МУП. За то време житељи поплављеног насеља Стајковци сабирају штету.

 

За сада је достављено 500 захтева највише, 440 односи се на имовину.

 

Помоћ стиже и из Србије.

 

Координатор сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Драган Дончевски каже да се тренутно 43 ватрогасца-спасиоца са 13 ватрогасних возила и 30 ватрогасно-спасилачких пумпи налази у Македонији.

 

«Од првог тренутка кад смо дошли овде укључени смо у акцију заштите и спасавања, црпљења воде и помажемо становништву», каже Дончевски.

 

 

Амбасадорка Србије у Македонији Душанка Дивљак Томић истиче да Србија памти македонску помоћ у тренутку када јој је највише требала, тако да је ово на неки начин и наш дуг.

 

У Амбасади Македоније у Београду отворена је књига жалости, данас, сутра и у понедељак. Захваљују свима на помоћи.

 

«Амбасада Републике Македоније је на свом сајту поставила неколико жиро-рачуна, где грађани могу да донирају помоћ а исто тако биће објављена и листа за сва она неопходна средства», каже амбасадорка Македоније у Србији Вера Јовановска Тинко.

 

 

Прошлог викенда у поплавама у Скопљу погинуле су 22 особе.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;