Политика Кијева према Донбасу ушла је у ћорсокак, пише амерички политички научник украјинског порекла и и професор Ратгерског универзитета (САД) Александар Матиљ у чланку за Foreign Policy.

 

ukr donbas

 

Према његовом мишљењу Украјина треба да «пусти Донбас»- психички, економски и могуће политички.

 

Према мишљењу аналитичара Украјина нема снаге да војним путем поврати Донбас, а економски «регија осиромашује онога ко је контролише». Реинтеграција Донбаса представљала би «самоубиство» за Кијев и зауставила политички процес окретања земље ка Европи.

 

Због тога, сматра Матиљ Украјина треба према Донбасу да се односи индиферентно као према «украјинским исељеницима на Далеком Истоку или у Канади».

 

Украјинске власти већ примењују стратегију искључивања Донбаса не предузимајући никакве кораке ка његовој реинтеграцији, наводи се у чланку.

 

Аутор предлаже да Украјина напусти споразум из Минска и да сву «финансијску и формалну одговорност за Донбас пребаци на Русију».

 

«Кијев мора да се определи између својих стратешких интереса и психолошке и идеолошке везаности за регион који је већ изгубио. С обзиром на неизвесност ситуације избор је јасан»- закључује овај политиколог.

 

 

 

 

Тагови: