Искључење руских параолимпијаца са Олимпијских игара у Рију је нечувено и неправедно и показује свету однос међународних спортских организација према особама са инвалидитетом, сматра колумниста Independent-а Мери Дежевски.

 

paraolimpijada rusija

 

«Сад кад су Олимпијске игре почеле спортски коментари су у сенци политике. Да ли је то добро или лоше процените сами»- пише Дежевски.

 

С друге стране политика је надвладала спорт још пре почетка параолимпијских игара када је Међународни параолимпијски комитет донео одлуку да искључи цео руски тим са Игара у Рију.

 

Универзалну забрану Дежевски сматра неправедном, нелогичном, нечувеном и кратковидом.

 

С њеног становишта и делимична забрана би била «сувише сурова» према руском паралаолимпијском тиму и приказивала би напад на руски спорт на једном сасвим другом нивоу.

 

Према мишљењу колумнисте руски параатлетичари кажњавају се само због тога што учествују у «несавршеном спортском систему». Раније је Светска антидопинг агенција (WADA) оптужила Русију за наводно присуство државног допинг програма. Међутим објективних доказа за кривицу спортиста није било и већини руских спортиста је било дозвољено да учествују на Олимпијади.

 

Према мишљењу Дежевске руски спортисти са инвалидитетом се кажњавају много више него њихови потпуно здрави саиграчи.

 

 

«Толико о вашим једнаким правима. Не само да је принцип природног права да казна треба да одговара злочину погажен, него су игнорисани и дугорочни ефекти. Какву поруку светски спорт шаље Русији у вези права особа са инвалидитетом?»- поставља питање аутор чланка.

 

Она тврди да ће уколико неселективна забрана за руске параолимпијце остане на снази то значити прво да се особе са инвалидитетом много мање цене него њихове здраве колеге а друго да успех репрезентације на Параолимпијским играма нема никаквог значења.

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: ;