Пре 16 година Русију и свет шокирала је невиђена трагедија. Током војне вежбе у водама Баренцовог мора у нуклеарној подморници „Курск“ живот је изгубило свих 118 чланова посаде. Цео свет је био уз њих, али борба се завршила неуспешно.

 

1d2d5f9ca423420fa0a101c457a18026

 

Подморница К-141 „Курск“, класе „оскар 2“, била је понос руске флоте, симбол моћи и снаге руске морнарице. Била је дугачка 154 метра, радила је на нуклеарни погон, а била је наоружана крстарећим ракетама. Први пут је запловила 1994. године и у неповрат је отишла за мање од шест година службе.

 

Капацитет јој је био до 130 људи, у време трагедије у подморници се налазило 118 морнара и официра на челу са капетаном прве класе Генадијем Лијачином. Већина чланова посаде била је млађа од 30 година.

 

Према општеприхваћеној теорији, цурење водоник-пероксида је довело до детонације бојеве главе торпеда што је изазвало експлозију више бојевих глава око два минута касније. Друга експлозија је била еквивалентна експлозији око шест тона ТНТ-а, што је било довољно снажно да је региструју сеизмографи широм северне Европе.

 

Веровало се да је после експлозије било преживелих, али је ниво кисеоника драматично опао. Према речима стручњака, животи су могли бити спасени да су спасилачке операције започете раније.

 

Међународна акција спасавања трајала је 10 дана, али нико није преживео. Рониоци који су ушли у подморницу недељу дана после трагедије открили су само беживотна тела руских морнара.

 

Спутник

Тагови: ;