Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић разговарао је са министром одбране Русије, генералом армије Сергејем Шојгуом о даљем унапређењу сарадње две земље и сарадње у области одбране.

Sastanak Djordjevic Sojgu

Односи Србије и Русије традиционално су добри и пријатељски, а Декларација о стратешком партнерству, коју су потписали председници Томислав Николић и Владимир Путин основа је за даљи развој и унапређење укупних билатералних односа, потврђено је на састанку.

 

Сарадња у области одбране једна је од најзначајнијих, потврђено је у разговору.

 

Ђорђевић је истакао да је Србија опредељена за јачање безбедности, стабилности и сарадње у региону.

 

Чланство у Европској унији представља главни спољно-политички циљ, а Србија ће наставити да развија добре односе и сарадњу и са земљама чланицама ЕУ и са Руском Федерацијом, рекао је Ђорђевић.

 

Република Србија остаје на путу независне спољне политике, балансиране политике одбране и принципа војне неутралности, потврдио је министар одбране.

 

Србија је захвална на принципијелној подршци коју Русија пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије, нагласио је министар одбране у разговору.

 

Ђорђевић је рекао да је Србија посвећена имплементацији Бриселског споразума и мирном решавању свих отворених питања на Косову и Метохији.

 

Ђорђевић и Шојгу разговарали су о актуелним безбедносним изазовима и ризицима.

 

Саговорници су се сложили да су терористички напади широм света напади на тековине демократије и савремене цивилизације и да потврђују неопходност заједничког и координисаног деловања целе међународне заједнице.

 

Ђорђевић је упознао министра Шојгуа са изазовима мигрантске кризе са којима се Србија суочава и активностима заједничких војних и полицијских снага на обезбеђењу државне границе и борби против кријумчара људима.

 

Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, додаје се у саопштењу.

 

 

Министар Ђорђевић и генерал Диковић присуствују завршним такмичењима и церемонији затварања Међународних војних игара на полигону Алабино.

 

 

РТС

Тагови: ;