Украјина је постала велико тржиште илегалног оружја, које се уходаним каналима касније продаје у Западној Европи и на Блиском истоку.

 

 

ukrajina

 

 

 

„Доносимо из Украјине оружје и муницију, колико вам год треба“, казао је један од припадника оружане мафије новинару британске телевизије „Скај њуз“, који је успео да се повеже са румунским трговцима оружјем.

 

Продаје се све и свакоме ко може да плати и, наравно, никога не занима порекло новца. Можете бити пљацкаш банке, масовни убица или терориста. Чак не морате да идете на румунско-украјинску границу. Уходаним каналима све то за невелик новац стиже на руке наручиоцима у Западној Европи и на Блиском истоку, наводи Скај њуз.

 

Шипражје и шуме на границама су одличан амбијент за транспорт, а никакву препреку не представља ни Црно море.

 

По свему судећи, илегална трговина оружјем има већу пропусност ка ЕУ него мигранти, оцењује новинар Скај њуза, преноси „Политика“.

 

Како тврде западни медији, укључене су све државе које окружују Украјину, а чланице су ЕУ.

 

Поред Румуније као најважније базе, тајни арсенали иду у Пољску, Словачку и Мађарску и даље ка западним чланицама, завршавајући у рукама терориста.

 

Новинару британске телевизије требало је извесно време да се повеже с румунским трговцима оружјем и да погледа у отворен гепек препун свега што се може наћи у близини сваке ратне зоне.

 

У репортажи Скај њуза трговици оружјем кажу да су најтраженије аутоматске пушке АК-47, познате као „калашњикови”, одличног квалитета, а могу се наћи и сасвим нови. Има и полуаутоматских и ловачких пушака, пиштоља.

 

Послови су подељени јасно одређеном границом, као међу картелима дроге – тачно се зна ко шта сме да ради.

 

Ако вам ово из гепека на румунско-украјинској граници није довољно убојито, а имате и више новца, повезаће вас са вишим нивоом – кријумчарима граната, експлозива, ракетних бацаца и, наравно, нико вам неће рећи ко је веза у Украјини, каже новинар Скај њуза.

 

 

ИН4С портал – Вијести Црна Гора | Србија | Српска | Русија | Хроника | Политика | Регион

Тагови: