Однос заједничких институција и безбедносних агенција на нивоу БиХ према тероризму и реалној опасности од тероризма је врло лош, док су широм Босне и Херцеговине активни џихадистички кампови за обуку, који шаљу борце на ратишта у Сирију и на друга места, оценио је стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић, а пренела РТРС.

galijasevic

У организацији «Асоцијације Ствараоци Републике Српске» Галијашевић је у Требињу говорио на трибини о теми «Тероризам и светска политичка кретања». Критички се осврнуо на, како је рекао, благ однос Суда и Тужилаштва БиХ према извршиоцима терористичких дела.

 

«Са џихадистичким ратницима се склапају срамне погодбе, где они своје затворске казне отплаћују новцем, а суд им досуђује ниже казне него починиоцима који обију киоск или бензинску пумпу. Истовремено, терористички напади у Зворнику, Рајловцу, па и напад на Александра Вучића у Сребреници још нису истражени», указао је Галијашевић.

 

Он сматра да тероризам који који тамо постоји није босанскохерцеговачки тероризам, већ да је «то део глобалне терористичке и џихадистичке мреже која има за циљ стварање калифата».

 

РТС

Тагови: ;