Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникациjа Расим Љаjић изjавио jе данас у Скопљу да jе Mакедониjа за Србиjу врло значаjан спољнотрговински партнер, са коjим постоjи могућност заjедничког наступања трећим тржиштима, посебно руском.

 

skoplje_ljajich_1208

 

Oн jе у Скопљу разговарао са македонским министром за пољопривреду, шумарство и водопривреду Mихаилом Цветковим и замеником министра економиjе Христиjаном Делевим.

 

«Mакедониjа jе за нас врло значаjан спољнотрговински партнер. У првих шест месеци ове године, забележили смо спољнотрговински раст од 13 одсто, због чега ће ова година бити рекордна када говоримо о обиму извоза и увоза из Mакедониjе», рекао jе Љаjић новинарима.

 

Kао поенту састанка, он jе истакао уклањање свих ванцаринских бариjера између двеjу земаља, међу коjима jе наjважниjе «изjедначити цене фитосанитарних уверења».

 

«Важно jе изjедначити цене фитосанитарних уверења, али jедино траjно решење jе међусобно признавање сертификата», истакао jе Љаjић.

 

Oн jе том приликом наjавио могућност унапређења трговинских односа са Mакедониjом, и то кроз заjедничко наступање на трећим тржиштима.

 

«Mогућност заjедничког наступања српских и македонских произвођача на трећем тржишту се посебно односи на потенциjално значаjно руско тржиште» истакао jе Љаjић.

 

Mинистар Љаjић jе раниjе данас изjавио да су ресорна министарства Србиjе и Mакедониjе договорила у Скопљу што скориjе смањење цене македонских фитосанитарних уверења за увоз пшенице, на ниво цена уверења у Србиjи.

 

Љаjић jе, након састанка, Танјугу рекао да jе то краткорочно, а да jе дугорочно решење међусобно признавање сертификата и уверења двеjу држава.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: ;