Председник Српског народног већа Милорад Пуповац изјавио је да је српска мањина у Хрватској забринута и уплашена оптужбама хрватског министра полиције у техничком мандату Влаха Орепића да манипулише пријавом пребивалишта.

 

pupovac

 

«Када као министар унутрашњих послова не знате или намерно превиђате разлику између Закона о пребивалишту, Закона о попису бирача и Закона о попису становништва, онда постоје сви разлози за питање  да ли постоје елементарне претпоставке за остваривање мањинских права»? — навео је Пуповац.

 

Он је навео да се право мањине на службену употребу језика и писма не заснива на попису бирача већ на попису становништва и поручио Орепићу да не обмањује јавност да ће тиме решити проблем ћирилице.

 

» Када министар не познаје одредбе Кривичног закона којима се санкционише подстицање на националну и верску мржњу и насиље, те величање фашистичких идеја и покрета, као што је био случај у Србу, када министар не допушта мирне протесте, али допушта профашистичко насиље, онда то представља додатни разлог за бојазан за општу безбедност у Хрватској» — упозорава Пуповац.

 

Он је навео да се Орепић тешко компромитовао када је изјаве и поступке председника Аутохтоне-Хрватске странке права Дражена Келеминеца, пуковника ХОС-а Марка Скеје и Марка Перковића Томпсона сврстао у категорију политичког деловања које је можда штетно за прославу «Олује», али не и за слободу политичког деловања и за вредности уставног поретка.

 

Пуповац је поручио Орепићу да марширање у црним војним униформама са усташким знаковима, уз повике «За дом спремни!», није политичко деловање.

 

» Можда је то некада било, али данас није и надамо се да више неће бити никад и нигде, упркос Вашим несналажењима, Вашим питањима шта то значи и Вашем предизборном подилажењу ономе од чега био се свако, а посебно министар унутрашњих послова, требао бежити» — навео је Пуповац.

 

Министар унутрашњих послова техничке Владе Хрватске Влахо Орепић изјавио је да након брисања лажних пребивалишта у Вуковару више неће бити законског основа за постављање ћириличних табли у том граду.

 

» Уколико се избришу сва лажна пребивалишта, српска мањина у Вуковару нема тих 30 одсто. Ако је то једино упориште за коришћење ћирилице у Вуковару, након овога тог упоришта више неће бити. Српска мањина манипулисала је нелегалним пребивалиштима» — рекао је Орепић за загребачки «Вечерњи лист».

 

 

РТРС

Тагови: ; ;