Председник Српске листе са Косова и Метохије, Славко Симић, разговарао је  у Сутомору и Подгорици са челницима и активистима Савеза удружења расељених у Црној Гори и Удружења „Космет“ о проблемима са којима се суочава прогнаничка попупалција у Црној Гори.

 

simic-jovanovici-i-aktivisti-Saveza-Srba-sa-Kosmeta-u-CG-640x355

 

Он је канцеларијама ове две организације уручио и раније обећану помоћ у техничким средствима и канцеларијском материјалу. Током одвојених састанака представаници расељених су Симићу саопштили како су крајње незадовољни својим (не)грађанским статусом у Црној Гори, износећи тврдње да су изложени озбиљној дискриминацији када је реч о приступу грађанским и људским правима. Такође је наглашено незадовољство чињеницом да се нису створили услови за одржив повратак велике већине протераних са КиМ, упркос њиховом определењу да се врате на огњишта уколико им се омогући истинска реинтеграција у местима ранијег пребивалишта.

 

„То говори о неуспеху међународних мисија, у првом реду УНМИК-а и КФОР-а, чији мандат је био да омогуће безбедан живот свима у покрајини, као и повратак прогнанима. Иако на основу свега што смо до сада видели и доживели више нисмо оптимисти, верујемо да под притиском Брисела и даље има наде да заживи Заједница српских општина на КиМ, кроз коју видимо шансу да се реализују и конкретни повратнички пројекти„ – казао је током сусрета са Симићем председник Савеза удружења расељених у ЦГ Миленко Јовановић.

 

Током састанака у Сутомору и Подгорици констатовано је како је веома добро што Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије, приштинско Министарство за заједнице и повратак и руководство Српске листе у последње време имају конкретну сарадњу са кровном расељеничком асоцијацијом и што су учестале посете представника та три субјекта косметским расељеницима у Црној Гори. Расељене у одмаралишту Феријалног савеза Косова и Метохије у Сутомору је посебно интеросовало како напредује пројекат изградње насеља „Сунчана долина“ на северу покрајине.

 

Симић, који је у последњих двадесетак дана по други пут међу расељенима у Црној Гори, упознао је расељене како изградња „Сунчане долине“ тече планираном динамиком, наводећи да очекује да се по завршетку градње насеља у њему нађе значајан број расељених из Црне Горе који су решени да живот са својим породицама наставе на том простору.

 

Симић је након састанка у Сутомору подсетио да је данас тринаесета годишњица од убиства српских дечака на реци Бистрици у Гораждевцу, упутивши апел истражним органима на Косову, а посебно представницима Еулекс мисије, да коначно расветле овај злочин и починиоце приведу правди.

 

„То је минимум потребног да би грађани стекли институционално поверење које је веома да би косметски Срби осећали сигурност владавину права који би били стуб и стимулација повратка расељених и останка Срба који живе на КиМ“ – истакао је Симић.

 

 

ин4с

Тагови: