Амерички публициста и истраживач рада Хашког трибунала Енди Вилкоксон у својој студији «Хашки суд ослободио Слободана Милошевића за ратне злочине у БиХ 10 година прекасно» наводи да 10 година након смрти бившег председника Србије они признају да није крив, а након свега Трибунал није учинио ништа да објави чињеницу да не постоји Милошевићева кривица за умешаност у «удружени злочиначки подухват

 

slobodan milosevic

 

Вилкоксон каже да је Милошевић проглашен невиним у пресуди бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, али је та истина, иако на видном месту, изнесена у «шуми страна» за коју је Веће Хашког суда претпоставило да је нико неће тражити.

 

Он је за «Вечерње новости» рекао да је истина о улози некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића у конфликту у БиХ дефинисана у 1.303 одељка на 2.590 страница обимно написане пресуде Караџићу.

 

Вилкоксон сматра да Србија сада, након што је оглашена невином за рат у БиХ, има право да постави низ питања у УН — зашто су јој уведене економске санкције мимо сваког правног основа, зашто су Срби сатанизовани од 1992. године и, на крају крајева, зашто су бомбардовани.

 

«У најмању руку ваши правници треба да ишчитају пресуду Караџићу и уверен сам да ће наћи исто што и ја», каже он.

 

Вилкоксон је у својој студији таксативно изнио налазе суда у пресуди Караџићу из којих произилази да Милошевић, против којег су најтеже оптужбе, укуључујући и оптужбе за геноцид биле у вези са БиХ, није учествовао у удруженом злочиначком подухвату у БиХ и да је чинио све да спречи рат.

 

Он је оценио да пресуда Караџићу, коју је потписао јужнокорејски судија О-Гон Квон, један од чланова судског вијећа и на суђењу Милошевићу, може бити показатељ како би Милошевићев процес на крају завршио, барем на оптужбе у вези са БиХ.

 

Он сматра да је очигледно да се појединим центрима светске геополитичке моћи није допало у ком се правцу кретало суђење Милошевићу и да је, како је рекао, «зато морао да умре».

 

Вилкоксон наводи да је Милошевић умро под околностима које указују да смрт није била природна и да «резултати истраге вођене након Милошевићеве смрти, као и каблограми `Викиликса`, демантују хашку лекарску верзију његове смрти».

 

Адвокат Бранислав Тапушковић, пријатељ суда на суђењу Милошевићу рекао је за «Новости» да је пресуда Караџићу веома значајна за Србију јер «Хашки суд пише историју ових простора са краја 20. вијека», те да државни органи Србије морају представити ове чињенице из пресуде домаћој јавности и међународним чиниоцима, јер ни Србија, нити њени грађани не смију пристајати на кривицу без кривице.

 

Тапушковић наглашава да је једини удружени злочиначки подухват у ратовима деведесетих година прошлог века на Балкану постојао у планирању хрватске акције «Олуја» и да Београд треба да инсистира на чињеници о кривици /првог амбасадора САД у Хрватској/ Питера Галбрајта.

 

«Питер Галбрајт је притиснут чињеницама признао током сведочења код Милошевића да је био на Брионима са Туђманом и генералима када је `Олуја` планирана. Знао је када ће почети и какве су јој размере и циљеви. То је све утврђено још 2003. године, али је то неко у Србији `заборавио`», рекао је Тапушковић.

 

 

РТРС

Тагови: ;